mrt 152011
 

Staatssecretaris Teeven van Justitie onderzoekt de mogelijkheden om ‘Rapid Response’-teams in te stellen, die bij het overlijden van een minderjarige een evaluatie uitvoeren van de doodsoorzaak. Deze werkwijze zou een alternatief moeten zijn voor de NODO-procedure, die de KNMG vorig jaar presenteerde. Dat heeft de staatssecretaris gisteren gemeld in antwoord op Kamervragen.

De NODO (nader onderzoek doodsoorzaaak)-procedure is ontwikkeld door de KNMG, in samenwerking met verschillende betrokken (artsen-) organisaties. Kern van dit voorstel is dat de behandelend arts altijd eerst de gemeentelijk lijkschouwer moet informeren over zijn mening ten aanzien van de doodsoorzaak. De lijkschouwer moet nagaan of dit klopt. Eerder hoefde de arts alleen maar in geval van twijfel de lijkschouwer te waarschuwen.

Hoge kosten

Een extern adviesbureau heeft een berekening gemaakt van de uitvoeringskosten van de NODO-procedure. Daaruit blijkt dat de inrichting van de procedure op de manier die de KNMG voorstaat, zeer hoge kosten met zich mee brengt, zo stelt Teeven in zijn brief aan de Tweede Kamer. Daarnaast zouden er, volgens hem, signalen uit de sector komen, dat de procedure niet breed gedragen wordt.

Rapid Response

Teeven wil daarom een alternatief onderzoeken. Hij denkt daarbij aan teams die, in alle gevallen van een overlijden van een kind, een multidisciplinaire evaluatie uitvoeren. In Engeland wordt, voorafgaand aan deze evaluatie, het Rapid Response team ingezet. Dit heeft als doel om in korte tijd onderzoek te doen naar de doodsoorzaak van de overleden minderjarige. Teeven wil bekijken of deze werkwijze effectiever en goedkoper is dan de NODO-procedure.

Zorgvuldig

De KNMG stelt in een reactie dat Teeven uiteraard vrij is om alternatieven te onderzoeken, maar wijst erop dat het gaat om een precair onderwerp. Onderzoek naar de doodsoorzaak van een kind moet volgens de KNMG altijd bijzonder zorgvuldig gebeuren. De organsatie zegt geen idee te hebben waar de bezwaren op de NODO-procedure, waarover Teeven spreekt, vandaan komen. Volgens de artsenorganisatie zijn bij het opstellen van de procedure alle beroeps- en belangenverenigingen betrokken geweest.

http://www.mednet.nl/nieuws/id4958-staatssecretaris-onderzoekt-alternatief-voor-nodo-procedure.html